Parasporten

De term “Parasporten” verwijst naar een dertigtal sportdisciplines die zijn aangepast of ontworpen om beoefend te worden door mensen met een handicap. Het woord “handicap” dekt een zeer gevarieerde realiteit. Er zijn meer dan honderd sportcategorieën die atleten met een handicap toelaten. De eerste sporten voor gehandicapten verschenen rond 1955.

Zomersport

In deze categorie zitten bekende en minder bekende sporten. Zo heeft iedereen wel gehoord van volleybal, zeilen, triatlon, pistool- en boogschieten, tafeltennis, zwemmen, basketbal, roeien voor mensen met een handicap. Aan de andere kant weten maar weinig mensen dat er sporten zijn zoals boccia, bankdrukken, goalball, allemaal zomersporten die individueel of in teamverband gespeeld kunnen worden.

Atletiek en zijn sterren met protheses

Alleen al in de atletiek zijn er 168 sportevenementen, vaak gesponsord door commerciële partners. Ten minste zes categorieën zijn gereserveerd voor mensen met een handicap, te beginnen met de wedstrijden aangeduid met de letter “T”, categorieën gereserveerd voor blinde en slechtziende atleten, van T 11 tot T 13, waarbij de atleten binnen de eerste waarde volledig blind zijn. Iedereen heeft ze al gezien op internet naast een atleet met het opschrift “gids” op zijn truitje. Deze slechtziende atleten kunnen deelnemen aan alle loopwedstrijden op de 100 tot 800 meter.
De motorisch gehandicapten nemen deel aan races in categorieën die beginnen op T31 en eindigen op T38. De handicap van deze concurrenten kan slechts één lidmaat, of twee, of een onderste lidmaat en een bovenste lidmaat of alle vier de ledematen betreffen.
De unie tussen man en prothese is het best te zien in de categorieën T40 tot en met T46. In het algemeen zijn dit geamputeerden. De meest geavanceerde protesen hebben bijna dezelfde prestaties als benen van vlees en bloed. Trouwens, sommige atleten met een protese, zoals de Zuid-Afrikaanse Oscar Pistorius, liepen samen met valide mensen.
De categorieën T50 tot en met T54 hebben betrekking op sporters die gebruik maken van rolstoelen, vaak omdat ze nog andere motorische problemen hebben buiten die met hun ledematen.

Gewichtheffen en roeien

Bankdrukken is gewichtheffen, maar voorbehouden voor mensen met een handicap. Bij deze discipline zijn er geen categoriën op basis van handicap. De classificatie van de atleten verwijst naar de lichaamsmassa van de sporter. Wedstrijden worden in een liggende positie gehouden, op de rug.
Roeien is een van de sporten voor gehandicapten met de minste categorieën: slechts drie! In dit trio verwijst “LTA” naar atleten die hun armen, romp en benen kunnen gebruiken om deel te nemen aan wedstrijden op het water. De categorie “TA” verwijst naar atleten die alleen hun bovenlichaam kunnen gebruiken. De categorie “AS” is het tegenovergestelde van de vorige categorie.