Parasport, geschiedenis en opmerkelijke feiten

Parasporten of “inclusieve sporten” zijn ontstaan uit de medische noodzaak om oorlogsgewonden terug te leren lopen. Tegenwoordig ontmoeten de meeste van deze sporten elkaar op een belangrijke wedstrijd: de Paralympische Spelen. Deze worden op dezelfde plaats gehouden als de Olympische Spelen voor valide sporters. Doordat we weten hoe deze sportactiviteiten zich ontwikkeld hebben, begrijpen we beter welke uitdagingen ze moeten aangaan om in onze maatschappij geïntegreerd te worden.

Zomer- en wintersporten

Rugby voor gehandicapten lijkt a priori onmogelijk, omdat het in de versie voor validen een gewelddadige sport lijkt te zijn. In rugby voor gehandicapten zijn er aanvallers en verdedigers. Deze twee categorieën spelers gebruiken niet hetzelfde type rolstoelen. Deze sport toont aan dat disciplines voor gehandicapten geen “verdunde” of “discount” sporten zijn.

Het twintigtal gehandicaptensporten in andere artikelen op deze site zijn ook interessant, omdat ze landen die niet noodzakelijkerwijs een grote uitstraling hebben op het wereldtoneel van de sport, in staat stellen om te winnen. Dit is het geval van Iran bij het mannenvolleybal. Het land heeft vijf gouden medailles gewonnen op de Paralympische Spelen. Volleybal is ook een weinig bekende gehandicaptensport, maar is om twee redenen interessant. Aan de ene kant omdat het beoefenen veel eenvoudiger is dan de meeste gehandicaptensporten, omdat er geen categorieën zijn. Aan de andere kant, omdat alle mensen met een handicap het kunnen spelen, er is maar één voorwaarde: op de grond blijven zitten. Het enige nadeel is dat deze sport niet gemengd is. Het “mannennet” is 115 cm hoog en het “vrouwennet” zit 105 cm boven de grond.

Zowel in de winter als in de zomer is de prijs van de uitrusting soms het belangrijkste obstakel voor sporters. Sommige rolstoelen of sleeën aangepast voor personen met beperkte mobiliteit kosten enkele duizenden euro’s.