De Paralympics

De Paralympische Spelen omvatten minstens 25 evenementen, waarvan 20 zomersporten. Meer dan een wedstrijd is te vinden op sites als Unibet Wedden tot grote vreugde van de gokkers. Dit wereldwijde evenement heeft zelfs invloed gehad op de modernisering van rolstoelen, essentiële hulpmiddelen voor het dagelijks leven en de beoefening van sportactiviteiten door mensen met een handicap.

Ontstaan van de Paralympische Spelen

In 1924 namen 145 atleten deel aan de eerste wedstrijd in Parijs (Frankrijk) waar alle atleten slechthorend waren. Dankzij deze wedstrijd, de “stille spelen” genoemd, konden 8 Europese landen zich meten in de sport. De Spelen worden om de vier jaar gehouden en hebben ondertussen een andere naam gekregen.
Sinds 1948, dankzij een wedstrijd in Stoke Mandeville, zit de gehandicaptensport niet langer enkel in revalidatiecentra. Zeven jaar later werden er nog meer wedstrijden georganiseerd voor atleten met een handicap. De displines waren onder andere: netbal, basketbal, basketbal, boogschieten. De eerste echte Paralympische Spelen werden gehouden in 1960.
28 jaar later verenigt het Internationaal Paralympisch Comité bijna alle sportfederaties waaraan gehandicapten deelnemen. Ook in 1988 besloot het Olympisch Comité dat de Paralympische Spelen voortaan in hetzelfde jaar en op dezelfde plaats als de Olympische Spelen voor valide atleten zouden worden gehouden.
De beoordeling van beperkingen is moeilijk en leidt soms tot ernstige problemen. Voorbeeld: Tussen 2000 en 2012 werden atleten met een mentale achterstand uitgesloten van de Paralympische Spelen vanwege valsspelen door het Spaanse basketbalteam.

Er was eens een rolstoel

Toen de Tweede Wereldoorlog in 1945 ten einde liep, bleven miljoenen soldaten verminkt achter. Zij bleven vooral om therapeutische redenen sporten (revalidatie). Ze bleven uit passie doorgaan en werden professionele atleten. Research versnelde de mobiliteit van de atleten. Daardoor kon in 1970 de eerste rolstoel voor sportactiviteiten gemaakt worden. Tien jaar later wordt voor de rolstoelen voor de gewone bevolking systematisch de standaardisatie van productieprocessen, nieuwe legeringsmaterialen en het gebruik van harsen toegepast. Maar voor het zover was, is de rolstoel geëvolueerd, er is veel veranderd!
In 525 AD werd de eerste rolstoel gemaakt, met 3 of 4 wielen, naargelang de bron. Deze zware stoel, in vergelijking met de huidige stoelen, was niettemin een ware revolutie. Deze rolstoel pakte het functionele probleem aan: mobiliteit. De volgende exemplaren deden hun uiterste best om een oplossing te vinden voor esthetische problemen en hanteerbaarheid. Deze eerste modellen werden in China gemaakt. Ze waren gemaakt van metalen en natuurlijke materialen zoals leer en konden niet worden bediend door de gehandicapte persoon, er was een begeleider nodig om de stoel te duwen of te trekken. Aanvankelijk moesten rolstoelen aangepast kunnen worden aan verschillende situaties. Daarom konden ze worden omgevormd tot een chaise longue. Sommigen hadden zelfs een opening voor de kamerpot.

In de jaren 1650 werd de “Velocimane” vervaardigd, een soort driewieler met grote wielen aan de achterzijde en een handpedaal aan de voorzijde. De opvolger werd vervaardigd in 1733, het gebruik van de handkracht van de gehandicapte was de belangrijkste innovatie. In 1862 begonnen de rolstoelen weer te evolueren, met als resultaat een autonome stoel, aangedreven door een ingebouwde motor. Het was een soort mini-automobiel met een stuur.
Tussen 1798, 1811 en 1950 werden de rolstoelen gemoderniseerd met achtereenvolgens verschillende soorten velgen en banden met verschillende texturen. De vooruitgang in de automobielmechanica zal ook van invloed zijn op de sector, waardoor de productie van een chassis nu routinematig gebeurt.